יקב בר קיימא

מנהיגים שינוי סביבתי-חברתי

פעולות ומיזמים בהובלת היקב למען סביבה מקיימת וחברה משגשגת

במרומי הגליל העליון, סמוך לקיבוץ יראון, גילינו את יופיו של מפגש בלתי אמצעי עם הטבע. חווית המפגש הזו הולידה יקב יצירתי בגישה ובעשייה שלו. אנחנו לא רק מייצרים יין איכותי: אנו פועלים עם הטבע ויוצרים יחסים ברי קיימא עם האדמה והכרמים הצומחים מתוכה.
אנחנו פועלים מתוך תפיסת עולם של שמירה על הקיים.
לתת מקום של כבוד לחיים בסביבה.
לתת בחזרה לאדמה.

 

יקב בר קיימא

 

"העתיד שלנו ושל הדורות הבאים טמון בידינו, וזו אינה קלישאה. אנו נמצאים במקום ובזמן שבו אנו יכולים להשפיע כדי לשפר את איכות חיינו ואיכות הדורות הבאים".

מתוך תפיסה זו, לקח על עצמו יקב הרי גליל פרויקטים להובלת חזון הבר־קיימא כדרך חיים ביקב, בכרמים ובסביבה החברתית. כארגון שחי ומתפרנס מאוצרות הטבע כמקור לחומר גלם מהותי, אך טבעי הוא לפעול במלוא המודעות כדי לשמור על הסביבה חיה, בריאה וחיונית לאורך זמן.

 

פעולות

מאז החל תהליך הטמעת תפיסת הבר-קיימא ביקב הרי גליל, אנחנו לא שוקטים על השמרים וממשיכים לחדש בפעולות ברוח סביבתית וחברתית:

 

אנרגיה ומים

  • ייצור אנרגיה חלופית באמצעות מערכת חשמל סולארית המוצבת על גג היקב
  • שימוש במערכת לחימום מים באמצעות קולטנים סולריים
  • החלפת התאורה בכל שטח היקב לתאורת LED חסכונית וידידותית לסביבה
  • חסכון בחשמל ובסולר שהוביל להפחתת הוצאות החשמל ב-50% במהלך שלוש השנים האחרונות
  • הפחתת ההשקייה בכרמים (40% מהכרמים שלנו אינם מושקים כלל נכון לבציר 2017)
  • יצירת גג ירוק מעל אולם החביות: על גג המבנה נשתלה צמחיית בר מקומית במטרה לייצר בידוד אנרגטי לאולם החביות ובכך להקטין את צריכת האנרגיה. לגג הירוק יש חשיבות בתמיכה במערכות אקולוגיות מקומיות של החי והצומח.

צמצום פסולת

  • Reuse-Reduce-Recycle: הטמעת תכנית מתמשכת לשימוש חוזר, צמצום השימוש ומיחזור. במסגרת התכנית הוחלפו כל חומרי האריזה ביקב והחל שימוש בבקבוקי יין העשויים זכוכית קלה יותר, צעד שהוביל לצמצום משמעותי באריזות חיצוניות ולחיסכון בעלויות השינוע. כמו כן נעשה שימוש חוזר במשטחי עץ. כל הפסולת התעשייתית כגון גפת, חומרי אריזה ובקבוקים, מועברת למיחזור או לשימוש חוזר במפעלים אחרים.
  • מיזם סביבתי חדשני לדישון: שימוש בקומפוסט המכיל קפה ממוחזר מקפסולות של נספרסו, המועבר ליקב לאחר הפיכתו לדשן מועשר בחנקן, ויטמנים ומינרליים.
  • ייצור קומפוסט מכל הפסולת האורגנית ביקב, הנאספת מחדר האוכל של העובדים ומוחזרת לבסוף כקומפוסט לגינת היקב.
  • הפרדת פסולת במקור במטרה להגיע לכמות מינימלית של פסולת להטמנה.
  • מעבר למזיגת יין מהחבית: כל חבית יין חוסכת כ-19.5 ק"ג של בקבוקי זכוכית, קרטונים, מחיצות, ניילון ופלסטיק המיועד לאריזה. בנוסף, כל חבית מוחזרת ליקב לניקיון ומילוי חוזר. רק בשנת 2017 נחסכו 45,450 ק"ג של זכוכית.

בריאות

  • הוספת מערכת לטיפול במי שפכים שמטרתה למנוע ממזהמים להיכנס למערכת הביוב או לקרקע.
  • החלפת כל חומרי הניקוי ביקב לחומרים ידידותיים לסביבה והקטנת היקף השימוש בחומרי הניקוי.
  • הפחתת ריסוסים קונבנציונליים בכרמים והובלת פרוייקט חדשני של החלפת חומרי הריסוס באוזון.
  • מעורבות ותרומה חברתית
  • שיתוף פעולה המתקיים עם בית הספר "הר וגיא": ליווי של צוות ייננים את מגמת היין, מתן הרצאות, סיורים ושיעורי הדגמה ביקב. בנוסף מתקיים בשיתוף מגמת האמנות והעיצוב של בית הספר פרוייקט לשימוש חוזר של חביות וחומרי גלם שיצאו מכלל שימוש.
  • ימי תרומה לקהילה: אחת לתקופה יוצאים נציגי היקב ליום תרומה בקהילה המקומית. בין היתר, התנדבו עובדי היקב ב"מע"ש אהבה" בקרית שמונה (מפעל עבודה שיקומי), פעלו במרכז הקליטה בצפת, ושיפצו את כלביית הבשן למען איכות החיים של הכלבים.

חיבור מקומי וחיבור לטבע

  • טיפוח פינה ירוקה: בסמוך לשטחו של היקב הוקמה פינה ירוקה שמטרתה היא לעמוד לשירות המבקרים והעובדים לפנאי ושהייה בטבע.
  • הקמת ערוגת גינת ירק לשימוש צוות העובדים, גינה מתחדשת המניבה ירקות לאורך השנה.
  • הפקת שמן זית לשימוש צוות העובדים: ברחבי היקב ישנם תשעה עצי זית סורי הנמסקים בעונתם, מהם מופק שמן זית לשימוש צוות העובדים. לכבוד שנתו ה-16 של היקב ניטעו 16 עצי זית נוספים לשימוש עתידי.
  • הצגת תערוכות מתחלפות במרכז המבקרים של היקב, עם דגש על אמנים מקומיים ושימוש בחומרים ממוחזרים. בין היתר הוצגו תערוכת פסלים מעיסת נייר של משה ברגר, תערוכת ממחזור למיזוג של אביבה סביצקי, שימוש בשקיות ניילון, ותערוכתו של אלעד גוטרמן מקיבוץ יראון, פסל, שימוש בפסולת ברזל ומתכות שונות.

מעורבות פנים-ארגונית

  • שיתוף ועירוב צוות העובדים במיזמים העוסקים בפיתוח בר קיימא. כל עובד משובץ לצוות פעיל אשר במהלך השנה מקדם יוזמה בתחום הבר קיימא. מהמנהלת ועד אחרון העובדים, כולם מחויבים לעשייה ולמעורבות חברתית-סביבתית.
לצפייה בסרטון